Sănătatea intimă: la ce să fii atentă și de ce?
Sănătatea intimă afectează toate femeile, dar subiectul încă nu este abordat suficient. Amintește-ți întotdeauna că nu ești singură și că sănătatea ta intimă nu este ceva de care ar trebui să te simți jenată. Cele mai multe afecțiuni vaginale, cum ar fi infecțiile fungice și vaginitele bacteriene nespecifice (vaginozele bacteriene - VB) sunt ușor de rezolvat, însă pot fi destul de inconfortabile dacă sunt lăsate netratate la timp. De aceea, este recomandat să ai întotdeauna grijă deosebită de sănătatea ta intimă și să soliciți sfatul medicului ori de câte ori simți că ceva nu este în regulă.
Motivul pentru care este bine să acorzi o atenție deosebită zonei tale intime este pentru că vaginul este un mediu foarte susceptibil pentru dezvoltarea microbilor. pH-ul vaginului este diferit de pH-ul restului corpului, astfel chiar și utilizarea unui săpun obișnuit poate perturba nivelul pH-ului.
Infecțiile vaginale pot începe cu mâncărime în zona intimă sau cu o scurgere neobișnuită, adesea mirositoare. Dacă observi aceste simptome, amintește-ți că nu este o idee bună să nu vorbești despre asta și să speri că o să treacă de la sine. Nu te îngrijora, aceste afecțiuni sunt comune și, de obicei, ușor de tratat, dar este întotdeauna recomandat să soliciți ajutor de la medicul tău atunci când observi ceva neobișnuit pentru prima dată.
Dacă nu îți cunoști bine corpul, s-ar putea să ți se pară dificil să observi dacă secrețiile vaginale s-au schimbat. S-ar putea chiar să crezi că o secreție normală este deja un semn de infecție. Cu toate acestea, o secreție transparentă sau albă este normală și indică faptul că vaginul tău este sănătos. Corpul tău produce secreții/scurgeri, astfel încât vaginul să se poată curăța și lubrifia singur. Cu toate acestea, secrețiile urât mirositoare care își schimbă culoarea ar putea indica faptul că ai o infecție.
Cauzele și factorii infecțiilor vaginale
De ce trebuie să preiei controlul asupra sănătății tale intime ?
Ar putea exista multe consecințe fizice și psihice ale netratării infecțiilor vaginale. Multe femei consideră că bunăstarea lor psihologică are de suferit, precum și relația cu partenerul lor. În plus, infecțiile intime netratate pot avea, de asemenea, un impact asupra sănătății tale generale. Așadar, evită abordarea „așteaptă și vezi” și ia măsuri pentru a reveni cât mai repede la starea ta de bine.
Cum poți preveni apariția infecțiilor intime?
Există modalități simple care pot ajuta la prevenirea apariției sau reapariției infecțiilor intime. Igiena regulată și adecvată a părților tale intime pot proteja bacteriile benefice. Este recomandat să foloseștii produse de curățare special concepute pentru zona intimă. Ar trebui să te speli în fiecare zi cu un săpun ușor, fără parfum. Canogel este special creat pentru curățarea și protejarea zonei intime. Se poate utiliza zilnic, deoarece ajută la menținerea echilibrului florei vaginale. După utilizarea unui gel special formulat pentru igiena intimă este bine să te asiguri că ștergi bine zona intimă, astfel încât să rămână uscată.
De asemenea, ar trebui să fii atentă la igiena intimă după contactul sexual. Asigură-te că îți golești vezica urinară după contactul sexual. Luarea acestei măsuri de precauție va ajuta la îndepărtarea oricăror bacterii care s-ar fi putut răspândi în uretră (tubul care conectează vezica urinară de perineu, chiar deasupra orificiului vaginal) pentru a ajuta la prevenirea cistitei.
Alte lucruri de care să ții cont pentru a evita apariția infecțiilor intime
Este foarte important să ai o grijă deosebită pentru zona ta intimă. Utilizarea săpunurilor și gelurilor de duș obișnuite sau spălarea excesivă ar putea duce la dezechilibrul pH-ului vaginal care, la rândul său, poate duce la infecții.